Cum se construieste un zid de piatra

zid de piarta (sustinere mal)Aceste masuratori se folosesc la zidurile care depasesc 1,90.cm.inaltime(pentru zidurile mai mici de 1,90,inclinatia va fi mai redusa precum si masuratorile de la baza). Zidul de piatra se realizeaza in functie de structura terenului. Vom incepe cu organizarea si pregatirea locului unde urmeaza a fi construit. Pentru inceput,pe locul unde se va construi acesti zid,se va trasa cu sfoara zona care va marca lungimea acestuia,sfoara va fi intinsa pe martori (rigle de lemn s-au de metal)bine fixate in pamant si astfel vom forma o linie de zidire.
In interiorul acestei lini vom curata pamantul formand un sant,cu o adancime cuprinsa intre 20-40 de cm si o latime de la 30 pana la 60 de cm in functie de inaltimea  la care va fi ridicat (cu cat mai inalt cu atata mai lat incepand de la 30-40 cm latime, pentru primi doi metri si se calculeaza pentru viitori doi metri,inca 30 de cm) Santul se va sapa cu o inclinatie de minim 10º inspre partea care va deveni spatele zidului,daca acesta va avea o inaltime de peste 2 merti.
In cazul zidurilor de sustinere in spatele carora se afa,un teren posibil alunecos,se va plasa in fundatia zidului,profile,fabricate din fier,dupa cum se vede in imaginea de mai sus,nu e obligatoriu un fier special dar nu mai subtire de fi 10, la turnarea fundaţiei se va fixa şi o plasă de sarma de fi 8 cu care se va realiza zidul de beton din spatele zidului de piatră. In continuare vom proceda la turnarea stratului de beton, acoperind structura de fier acoperind aceasta cu un strat de beton de minim 5 cm.
In imaginea alaturata si cea de mai jos va este prezentat,forma in care se procedeaza la turnarea betonului,fixarea structuri de sarma,si felul in care trebuie sa arate locul pregatit pentru ridicarea zidului. Este indicat ca primul rand de piatra sa fie asezat in betonul proaspat pentru o priza mai buna,incercand in acelasi timp cu ajutorul sfori fixate pe martori,pentru a tine linia de zidire.
Zidul de piatra se lucreaza pe toata lungimea sa,se va lucra prin tesere adica,pietrele din randul urmator vor fi fixate intre alte doua pietre de pe randul de jos. Alegeţi pietrele în aşa fel încât rosturile dintre pietre pe rând şi între rânduri să fie între 2-4 cm. Înainte să aşezaţi o piatră asiguraţi-vă că aceasta nu este fisurată lovind uşor piatră cu un ciocan, dacă nu sună a gol înseamnă că este bună. Faceţi-vă stoc de pietre pentru a le avea la îndemână în timpul construcţiei.
Lucraţi cu grijă şi atent, unele pietre sunt greu de manevrat şi vă puteţi accidenta. Pentru astfel de lucrări recomandabil ar fi să aveţi un ajutor Nu uitaţi să ridicaţi sfoara care vă ajută la alinierea zidului la fiecare rând în parte. 
Când realizaţi zidirea pietrelor folosiţi atât pietre mari cât şi pietre mici, pietrele mici se pot folosi în anumite momente ca şi distanţiere.

 Se observa că pietrele mari sunt aşezate din loc în loc, acestea se vor aşeza întotdeauna pe o suprafaţă mare, care să permită susţinerea acestora. Sunt pietre care au şi 30 kg, le aşezăm pe acestea pe un strat de 3-5 cm de adeziv şi apoi în jurul ei ţesem cu pietre mai mici.


Atentie la martori folosiţi la ghidaj pentru construcţia zidului, în situaţia de faţă zidul este curbat iar pentru aliniere se folosesc aceşti martori pe care îi vom planta înclinat din 2 în 2 m. Înclinarea este dată de inaltimea construcţiei. Se recomandă respectarea inclinaţiei la toţi martorii,pentru a urma un traseu, drept,orientanduva sa nu iesiti in afara sfori.

 Cu 30 - 50 cm înainte de a termina partea superioară a zidului va trebui să dăm nivelul acestuia. Acest lucru îl facem fie cu un furtun de nivel fie cu o nivelă cu laser. Trasaţi nivelul pe toţi martorii şi aşezaţi sfoară pe aceştia. În această imagine se poate vedea cum s-a încheiat zidul în partea de sus.    
Se pot folosi pietre plate,perntru a se realiza o mica stresina,intre care se vor introduce tuburi,pentru montarea ulterioara a unei balustrade s-au al unor stalpi de teava pentru un gard de protectie daca este cazul

In imaginea alaturata se poate observa partea de sus a zidului ce urmaeza sa fie incheiata si finisata. Dupa trasarea nivelului se vor folosi pietre plane tesuta pe doua randuri,inr-un strat de 30-50 cm.iar ca suprafata sa aiba un aspect frumos se vor umple crepaturile dintre ele (rosturile) cu ciment moale si se va finisa dupa bunul gust al dumneavoastra.
Aceasta  fotografie reprezinta inaltimea zidului si terasarea terenului pe care a fost construit,este un zid de sustinere de mal si un terasament pentru gradina,rustic.Partea din spatele zidului va fi umplută cu pământ, din acest motiv nu trebui să facem eforturi prea mari cu finisareazid de piatra (gard) rustic

Aceste masuratori se folosesc.pentru un zid care depaseste inaltimea de 1,90 cm (pentru ziduri pana la 1,50 se poate incepe cu  40.cm si termina cu 40.cm s-au dimensiuni mai reduse in functie de marimea pietrei si inaltime) In continuare va voi prezenta constructia unui zid de piatra,format rustic pentru delimitarea proprietati. (Gard de piatra naturala)Pentru inceput,pe locul unde se va construi acesti zid,se va trasa cu sfoara zona care va marca lungimea acestuia,sfoara va fi intinsa pe martori (rigle de lemn s-au de metal)bine fixate in pamant si astfel vom forma o linie de zidire.
In interiorul acestei lini vom curata pamantul formand un sant,cu o adancime cuprinsa intre 20-40 de cm si o latime de la 30 pana la 60 de cm in functie de inaltimea  la care va fi ridicat (cu cat mai inalt cu atata mai lat incepand de la 30-40 cm latime, pentru primi doi metri si se calculeaza pentru viitori doi metri,inca 30 de cm).In cazul acestui zid nu se va mai folosi,prifile de sarma doar o plasa de sarma de fi 8,care va vi taiata la latimea santului pe toata lungimea lui care sa pregatit,si fixata intre doua straturi de beton formand in total un strat de maxim  10 cmEste indicat ca primul rand de piatra sa fie asezat in betonul proaspat pentru o priza mai buna,incercand in acelasi timp cu ajutorul sfori fixate pe martori,pentru a tine linia de zidire.

De mentionat ca acest zid nu va mai avea o inclinatie dintr-o anumita parte.
Zidul se va construi conic,incepand cu partea de jos mai lata care pentru primi doi metri de inaltime va avea o latime de 40-50 cm si incheind partea de sus cu minim 30 cm.


Martori se vor fixa de o parte si de alta cu o inclinatie de minim 5º unul catre celalalt Zidul de piatra se lucreaza pe toata lungimea sa,se va lucra prin tesere adica,pietrele din randul urmator vor fi fixate intre alte doua pietre de pe randul de jos. Alegeţi pietrele în aşa fel încât rosturile dintre pietre pe rând şi între rânduri să fie între 2-4 cm.
Nu uitaţi să ridicaţi sfoara care vă ajută la alinierea zidului la fiecare rând în parte. Matorii se fixează de la începutul construcţiei pe înălţimea construcţiei. Nu se recomandă repoziţionare sau înălţarea martorilor pe parcursul lucrări.


 
Operaţiile acestei lucrări sunt repetitive. Când realizaţi zidirea pietrelor folosiţi atât pietre mari cât şi pietre mici, pietrele mici.   Se poate observa că pietrele mari sunt aşezate din loc în loc, acestea se vor aşeza întotdeauna pe o suprafaţă fermă, care să permită susţinerea acestora
Pentru uşurinţăla acest zid am lucrat cu 2 ajutoare care mi-au transportat betonul, spălat pietre, transportat şi mi-au dat materiale la mână.  Finisajul exterior al rosturilor se va putea face la final construcţiei. În acest sens am avut grijă să păstrez un rost gol pe adâncime între pietre.Sunt situaţii în care betonul astupă aceste rosturi, nu vă chinuiţi să-l curăţaţi în momentul zidirii.Lasati betonul sa se zvante (atentie sa nu se intareasca)dupa care cu o perie de sarma eliminati plusul de beton care a iesit dintre rosturi. Partea de sus a zidului  se va incheia cu 30 - 40 cm iar înainte de limita superioară a zidului va trebui să dăm nivelul acestuia. Acest lucru îl facem fie cu un furtun de nivel fie cu o nivelă cu laser. Trasaţi nivelul pe toţi martorii şi aşezaţi sfoară pe aceştia.


În această imagine se poate vedea cum s-a încheiat zidul în partea de sus. Se pot folosi pietre plate pentru a se realiza o mică streaşină Lucraţi cu grijă şi atent, unele pietre sunt greu de manevrat şi vă puteţi accidenta. Sper ca materialul prezentat sa va foloseasca,va multumesc frumos!!
Detali scari (Treptele se pot realiza la fel de bine si cu piatra,fara suport ,caramida)

zid de piatra pentru gradina
zid de piatra pentru gradina

4 comentarii:

 1. Foarte interesant articolul si foarte educativ. Pot spune cu cea mai mare incredere ca citirea acestuia m-a ajutat in viata mea de zi cu zi. Tot ce tine de domeniul constructiilor si instalatiilor mi se pare foarte interesant iar prin aceasta cale tin sa ii multumesc celui care a scris acest articol. Daca tot suntem pe acest subiect, al constructiilor si instalatiilor as vrea sa precizez un singur lucru: pentru cei interesati de mai multe informatii legate de fose septice ecologice puteti gasi o lista de preturi fose septice la: http://www.poli-tan.ro/preturi-fose-septice.html

  RăspundețiȘtergere
 2. multumes pentru apreciere Politan Prod 97 SRL "http://www.poli-tan.ro/preturi-fose-septice.html" este un-link verificat,utilitati pentru o civilizatie moderna!

  RăspundețiȘtergere
 3. Va rog precizați prețul pt 50 ml zid de susținere. Mulțumesc.

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte interesanta expunerea dumneavoastra, locuiesc in Corunca langa Tg-mures si as fi interesat de un cost estimativ la un zid de sustinere de 40m cu inaltimea de 2m...

  RăspundețiȘtergere